miercuri, 20 aprilie 2016

Salata de pui cu ciuperci

Ingrediente : 

- 2 buc. piept de pui dezosate;
- 1 borcan ciuperci ( conserva ) ;
- 1 ceapa;
- maioneza ;
- condimente ( sare, piper ) ;
- 3 - 4 castraveti la otet ;
- o conserva porumb dulce ;

Mod de preparare : 
  Pieptul de pui se pune la fiert impreuna cu ciupercile. In acest timp ne ocupam de tocatul cepei si al castravetilor, pe care ii taiem rondele. 
Apoi, cand pieptul de pui a fiert, dupa ce s-a racit il rupem in fasiute sau il taiem bucatele mici. 

 

 Se amesteca toate ingredientele, adaugam condimentele si maioneza.



Se orneaza dupa preferinte. Dupa ce a stat la rece aprox 30 min, putem servi. 





joi, 31 martie 2016

Ciolan de porc cu bere la cuptor



Ingrediente:

- 1 ciolan porc;
- condimente - dupa preferinta  ( mix pt gratar, rozmarin, usturoi praf, etc );
- 1 cutie bere blonda ( sortimentul preferat);
- 2 - 3 linguri ulei;



Mod de preparare:

 Ciolanul se cresteaza putin pt a se patrunde si un aspect mai frumos. Se aseaza intr-un vas adanc, incapator, se unge cu ulei pe toata suprafata si se condimenteaza. Se aseaza pe gratarul cuptorului, cu o tava dedesubt, in care am pus apa si verdeturi aromate, pt un plus de gust si miros. 
Se lasa la cuptor 2 ore, timp in care se stropeste ciolanul cu sosul format in tava si se toarna pe el bere. 






Cand este gata, crusta este rumena si crocanta, iar carnea se desprinde cu usurinta de pe os, este suculenta, aromata  si frageda. 







 Se poate servi alaturi de o salata sau garnitura care va place - cartofi, legume, orez..



Cu siguranta voi repeta reteta, e o mancare satioasa, gustul este demential...!
Imposibil sa rezisti tentatiei!  







luni, 28 martie 2016

Crap la cuptor cu legume

Ingrediente:

1 crap 1 kg - 1,50 kg;
1 telina mica;
2 cepe;
4 - 5 catei usturoi;
1 ardei rosu;
2 lamai;
1 fir de ceapa verde;
1 rosie;
1 ceasca vin alb demidulce;
1 ceasca suc de rosii;
condimente peste;


Mod de preparare:

  Cu pestele stim ce trebuie sa facem, il curatam de solzi, ii scoatem urechile si-l evisceram. Il spalam apoi bine în apa rece pentru a-l curata si am indepartat coada cu foarfeca de bucatarie. 
Legumele le spalam si taiem cubulete, usturoiul doar il curatam de coaja, lamaia o vom taia felii, fara a indeparta coaja care va aroma pestele in cuptor, apoi il  crestam pe lateral,  il ungem cu ulei, condimentam, introducem feliile de lamaie si  in tava în care se pune peştele la cuptor se pregateşte un pat de legume facut din cubuletele de ceapa, morcov, telina, ardei, cateii de usturoi, adaugam vinul si sucul de rosii ( 1 ceasca). 


Se introduce tava la cuptor la foc moderat pt 60-90 min, in functie de tipul cuptorului, stropind din cand in cand crapul cu lichidul din tava. 


Se portioneaza, noi am servit cu garnitura de cartofi prajiti, rosii si ceapa verde.




duminică, 28 februarie 2016

Friptura de porc cu mere, la cuptor




 Ingredinte: 

o bucata muschiulet de porc;
- 3 carnati semi-afumati;
- 1 ceapa rosie; 
- 1 capatana usturoi;
- 5 mere galbene;
- 1 gutuie;
- 10 ciuperci Champignon potrivite;
- condiment universal ( potrivit pt orice tip de mancare cu carne)
- delikat;
- 1 cana cu vin alb demi-dulce;
- 1 morcov;
- 1 ardei kapia;


Mod de preparare:

  Carnea se spala bine de toate impuritatile, o vom cresta pe latime si o intepam din loc in loc, sa se patrunda la cuptor. 


Se condimenteaza si se aseaza in tava unsa cu ulei in prealabil, iar pe langa vom aseza carnatii semi-afumati pt un plus de gust, se adauga usturoiul intreg, doar curatat de coaja, ceapa o vom curata si taia sferturi, rondelele de morcov si ardeiul taiat cubulete, ciupercile curatate si spalate si gutuia taiata felii, merele intregi cu coaja, toate se adauga in tava, apoi se toarna vinul cu care imbatam aromele carnii, legumelor si fructelor, pt un plus de savoare si se adauga delikat dupa gust. 


Se lasa la cuptor aprox 2 h, timp in care, din cand in cand ungem bucata de carne cu sosul format in tava. Completati cu apa sau vin daca este cazul.
Atunci cand muschiul de porc devine rumen si se patrunde usor cu furculita si merele s-au copt frumos, impreuna cu celelalte legume, iar sosul este scazut putem opri focul.
Se poate servi alaturi de orice garnitura preferati.





luni, 22 februarie 2016

O lume mai frumoasa - la mine in suflet


  Printre multitudinea de taskuri la birou si indatoriri ale femeii acasa, in putinul timp liber imi place sa cred, fara exagerare ca sunt un om "colector" de frumos, un om care traieste pentru iubire, iubeste şi este iubit. Imi place viata cu provocarile ei, oamenii veseli si iubirea adevarata, din asta ma hranesc, reprezinta motivatia vietii, de cate ori mi-e greu si altfel nu stiu sa traiesc.
Nu pretind ca sunt perfecta si nici vreo sfanta, departe de mine gandul asta, incerc pe cat posibil sa stau departe, sa evit, sa fug, sa ignor rautatea si uratenia din jur, desi uneori nu-mi iese, viata aratandu-mi toate fetele ei imi da certitudinea ca nu traiesc intr-un glob de sticla.
Viata oricum e grea...indiferent de atitudinea si gandurile mele, asta e realitatea. Insa pot spera, pot gandi, pot trai altfel. Iubesc tot ce-i frumos pe aceasta lume, voi pleda totdeauna pt frumos, iubire, dor, muzica si poezie! In lumea mea buzele nu gasesc puterea sa graiasca iubirea, bunatatea si pacea... o lume ce-n interiorul meu declara razboi impotriva rautatii si impotriva indiferentei, o lume in care detest falsitatea, in care evadez uneori si nu-si au locul minciuna, ipocrizia, manipularile, e un coltisor de rai, o lume magica, e multa liniste si echilibru. Sunt eu asa cum simt sa fiu, dincolo de tot si toate.


Asemenea stuparului care se ingrijeste ca albinele sale sa ofere cea mai buna miere, trudind obtine aceste rezultate, la fel si eu in in adancul sufletului am ales cu grija oameni buni, frumosi si sinceri, amintiri dragi si toata esenta si frumusetea pt care merita sa fiu doar eu cu mine, de cate ori "afara" nu mi-e bine sau nu ma regasesc.
Uratenia, prostia, pierzania, negativismul, carcoteala din jur m-au impins in micul meu univers, in lumea mea interioara, unde e bine si frumos. Aici sunt lucruri cu o valoare inestimabila, am cules din lume tot ce merita sa fie pastrat cu grija, ca intr-un oracol vechi : poezii si melodii de suflet, ganduri bune si curate, mult optimism, speranta si incredere in Dumnezeu si indiferent cate aprobari sau dezaprobari voi primi, raman acelasi om ( idealist si visator spun unii, poate chiar naiv ), insa tare mi-as dori ca acesta lume sa existe cu adevarat, sa lasam deoparte frustrarile, ura, invidia, sa traim frumos,  in armonie unii cu ceilalti, nu doar sarbatorile sa fie un prilej al iertarii si al iubirii. Pentru ca zi de zi traim printre oameni, alaturi de care viata ar trebui sa fie o bucurie, sa putem vedea frumusetea sufletului lor, sa aducem lumina si speranta celor aflati in nevoie, in loc sa aruncam cu pietre si vorbe de ocara.
  Pentru unii aceste vorbe par a fi luate din basme, iar lumea noastra pare o jungla uneori, dar nimeni si nimic nu ma poate schimba. Pentru o constiinta curata, prefer in toate situatiile vietii sa arat principiile si educatia primita, bunul simt, o vorba buna, o alinare, un zambet si o imbratisare sa pot oferi oricui si oricand. Si asa am de gand sa raman, chiar daca unii vor profita de asta.
De astfel de oameni autentici, care cunosc valoarea cuvantului, a respectului si a omeniei, frumosi la suflet, locali si de incredere caut sa ma inconjor in toate zilele ce vor urma, alaturi de care sa ma pot dezvolta, fara scopuri ascunse, interese sau false prejudecati.
Asa cum spunea si marele nostru poet Ioan Slavici  "Una din marile multumiri ale vietii este sa te stii un om bun...si sa ramai. " Ma incapatanez sa cred ca mai exista in fiecare din noi un strop de generozitate, afectiune, bunatate, sinceritate si respect.
 Doar asa putem avea o lume mai buna...si atunci cand putem ajuta, in orice fel, sa nu stam pe ganduri! Doar atunci cand din putinul tau oferi si celorlalti vei simţi şi vei trai ce inseamna iubirea si viata. Chiar si o mana pe umeri, uneori face minuni! Sau cum spunea bunica mea odata " A fi mare nu-i mirare, a fi OM e lucru mare! "
Frumusetea sufletului unui om vine din daruire, credinta si puterea de a ne ridica dupa toate incercarile vietii..!

sâmbătă, 17 octombrie 2015

Viata, un cocktail dulce, uneori amar..

  Oamenii dezamagesc si asta doare, dar cred ca durerea vine din faptul ca m-am lasat amagita de oameni ieftini, duplicitari, dar cand starea aceasta trece ma aleg cu o lectie, ma cunosc pe mine in situatii ca asta si raman apoi cu mandria ca nu sunt ca ceilalti, mandra de sufletul curat si sincer pe care mi l-a dat Dumnezeu, de faptul ca raman autentica si demna, iar furtuna din suflet va lasa ordine si liniste, dupa ce timpul va cerne oamenii ce merita sa ne ramana alaturi pt totdeauna, nu pt un timp sau pt un interes.
Asa se intampla, ca unii oameni sa fie o lectie din care vom invata sa ne pretuim in primul rand pe noi, sa realizam ca orice e de vanzare pe lumea asta, nu si sufletul, de dragul de a fi placut celorlalti, pt ca eu personal nu ma pot minti pe mine si nu pot mima placerea unei companii, daca ea nu exista!
Insa din pacate, in lumea in care traim suntem inconjurati si de astfel de oameni .. Uneori tacerea e un raspuns al dezamagirilor fata de oameni...Parerile de bine despre ei ( iti dau citate din Cioran, dar isi freaca mainile cand e rost de vreun scandal ) se duc pe fundul marii cand observ cat de tare ma pot insela, dar nu din naivitate, ci pt ca viata imi arata ca timpul lor a expirat si e cazul sa merg mai departe in cautare de oameni adevarati..
  Intrebarile la care nu am inca raspuns sunt: Care e miza rautatii si duplicitatii, cum se pot preta la josnicii , de unde o fi satisfactia calcarii pe cadavre, unde o fi constiinta? Cum sa nu te apuce dezgustul? Prin faptele lor se discrediteaza singuri, iar limbajul non-verbal ii tradeaza, contrazicand toate vorbele lor. Satisfactia li se citeste pe chip si uneori pun paie pe foc, speculand orice situatie in mod ironic si sfidator, pt subiecte de barfa, prin care dovedesc lasitatea si mojicia lor...
"Pentru ca omul nu isi cunoaste limitele, dar uneori le depasește în cruzime si prostie. Daca omul si-ar depasi limitele în bunatate și iubire, Pamantul ar fi Rai pentru toti." Nu eu am spus-o, dar cine a gandit in felul asta, mare adevar a grait!

 Zilnic observ toate astea, dar incerc sa stau deoparte de ele, prin tot ce fac fiind interesata de dezvoltarea personala si profesionala. Trebuie sa invat cand sa tac, cand sa vorbesc, cand sa plec, cand sa raman, cand sa spun „adio", ori doar "la revedere” , voi invata, dar toate astea în mers, in timp ce voi cadea, ma voi ridica, abia atunci voi realiza cat de puternica sunt!  
Nimeni nu-i perfect, mai am multe de invatat, dar cred ca lectia cea mai folositoare mie ar fi aceea sa ma apreciez mai mult, fara a ma urca pe un piedestal, si sa spun ca sunt un om simplu care iubeste omenia, bunul simt, acele calitati adevarate, care dezvaluie un suflet frumos  si tot mai rar, in zilele noastre. Iubesc oamenii, adevarul, cuvantul, natura, darnicia, rasaritul, zambetul, simplitatea, imbratisarile.
Dincolo de problemele cu care ne confruntam zilnic, griji, nefericiri, stress si altele, realizez ca viata de fapt e un cocktail de lacrimi si zambet , tristeti si bucurii. De fiecare din noi depinde cum interpreteaza lucrurile, ce lectie culege de la viata si cum merge mai departe, spre alte provocari!  

Alegerile noastre ne croiesc drumul in viata..Pentru ca rolul nostru e sa evoluam, trecand prin esecuri si dezamagiri care ne intaresc si ne formeaza ca oameni...

duminică, 27 septembrie 2015

Tocanita de porc cu legume

Ingrediente :

- 1 kg pulpa de porc;
- 4 buc. ceapa;
- 2 ardei kapia rosii;
- 7 - 8 palarioare ciuperci;
- 1 cutie de rosii cuburi;
- marar ( uscat sau verde );
- 1 legatura patrunjel;
- ulei;
- sare;
- piper;




Mod de preparare :

  Carnea si legumele se spala si se pregatesc pt a fi calite pe rand in ulei.


Bucatile de carne le-am prajit intr-o cratita incapatoare pe toate partile, dupa care le-am scos si le-am dat deoparte.                                                                                                                                                          



In uleiul ramas, am calit ceapa si ciupercile pe care le-am curatat si taiat intre timp, apoi am pus cubuletele de ardei.


Am lasat la calit pana cand legumele s-au inmuiat, am adaugat rosiile, carnea prajita, verdeata tocata marunt, sare si piper.
Daca este nevoie se poate adauga o cescuta de apa si se introduce la cuptor pt. 20 de minute.
  Separat am prajit un dovlecel, taiat rondele, tavalit prin ou si faina, pe care l-am servit alaturi de tocanita noastra. 


















sâmbătă, 26 septembrie 2015

Din bogatiile toamnei - conserve pentru iarna


"Bate vântul dintr-o parte, iarna-i ici, vara-i departe."  Asa ca am purces la treaba, prima tura de conserve ce-i vor tine companie in farfurie lui Ghita, la iarna..:))))

INGREDIENTE :

- 5 kg. gogosari; 
- 2 conopide mari; 
- 1 l otet; 
- 3 l apa;
-  500 gr. zahar;
-  40 gr. sare;
-  4 aspirine tamponate;
-  3 foi dafin;
-  2 frunze telina;
-  boabe de piper;
- 2 leg. hrean;

Mod de preparare:

  Gogosarii dupa ce se spala ii taiem felii mai grosute, indepartam cotorul si semintele. Conopida o spalam bine, apoi o desfacem buchetele mici.


  Intr-o oala mai larga pregatim compozitia de otet. Amestecam 1 l otet, 3 l apa, 500 gr. zahar, 40 gr. sare, 4 aspirine tamponate ( pe care le vom pisa), 3 foi dafin, 2 frunze telina, boabe de piper. Dupa primele clocote oprim focul si introducem gogosarii si conopida, lasam pana isi schimba culoarea, cateva minute. 


Apoi introducem in borcan bucatile de gogosari, cat mai aproape unele de altele si din loc in loc intre randuri adaugam conopida, bucati de hrean si frunzele de telina. Se toarna peste ei amestecul de otet preparat anterior, pana cand gogosarii se acopera. Inchidem borcanul cu capacul respectiv si-l  punem la pastrat in camara pt iarna.
Si pentru ca mi-au ramas cateva buchetele de conopida, am folosit aceeasi compozitie de otet, iar printre conopida am adaugat rondele de morcovi ( 2 buc. ).



Pentru ardeii bulgaresti compozitia difera un pic :). 

Am folosit 500 ml otet, 500 ml apa, boabe de mustar, piper boabe, 2 foi de dafin, 1 lingura sare pt muraturi, 2 ling. zahar. Se fierbe compozia 30 min, la foc mic. Se toarna fierbinte in borcane, peste ardei. 

* Compozitia rezultata este pt 2 borcane de 800 gr! 


vineri, 17 iulie 2015

Raspunsuri in cuvinte si taceri

  Idealista? Naiva? Poate..
Imi fac sperante, asteptari si iluzii care duc la deziluzii. Si atunci o avalansa de stari si intrebari asteapta raspunsuri pe care tot oamenii le dau prin faptele lor.. Privesc, ma mir, ma sochez, ma resemnez, imi trag concluzii pt mine, pt ca oamenii sunt schimbatori si tot ce imi ramane de facut este sa invat sa fiu acrobata, sa ma pliez pe situatii pe care uneori cu greu le accept, sunt construita intr-un fel si nu permit lucruri care nu ma reprezinta, atunci cand principiile mele urla din mine un mare NU!
Adevarul e ca prea mult bun simt strica, iar greseala celor cu bun simt e ca asteapta de la ceilalti aceeasi moneda de schimb. Mare greseala si dezamagirea si mai mare!!! Exigentele pe care le pretind altora ma macina pe mine, ramanand doar vorbe-n vant, nefinalizate, in timp ce lumea ramane aceeasi, greu de suportat uneori..Si astfel, sufletul meu mai castiga o lectie si ma indeamna sa fug cat pot de departe, cautand oameni asemeni mie, fara zambete si gesturi false! E alegerea mea, chiar daca pare un soi de izolare, dar refuz "sa fac frumos" de dragul de a fi integrata unde nu mi-e locul, undeva unde nu sunt eu confortabila cu mine. 


  Si atunci aleg tacerea.. imi ascult vocea interioara si ma remontez cu gandul ca data viitoare sa fiu mai precauta. Insa blandetea, lumina si stralucirea din ochi, o strangere de mana la nevoie si vocea calda, esența a ceea ce sunt EU raman neschimbate! Pornesc pe un alt drum, cu o lectie, cu un sut, cu o dezamagire, o lacrima si toate astea ma obliga sa-mi fac un scut care va cadea daca omul din fata mea imi castiga increderea.
Ce inseamna tacerea? Nu inseamna un plan miselesc de tradare sau razbunare, asa cum poate multi gandesc, e doar o pozitie de observator in care privesc lumea din alt unghi, cu o oarecare detasare, resemnare si lipsa de speranta, lasand impresia de neimplicare si indiferenta, insa privind scarbita si ironica uneori, cat de departe poate merge prostia omeneasca, in toate felurile ei. 
Cern astfel, ca intr-o sita oamenii rau intentionati de cei altruisti, increzatori, veseli si optimisti. Ma bucur insa ca viața imi da intotdeauna de ales, și chiar daca sunt momente in care pur și simplu mi-e teama sa decid, Dumnezeu imi ușureaza intotdeauna aceasta povara. Si in ciuda tuturor provocarilor, dezamagirilor si viselor neimplinite gasesc inca puterea de a visa, de a spera si trec peste toate, cu incredere si iubire fata de oamenii ce imi cunosc sufletul cu adevarat. Si atunci viata capata din nou sens, caldura si energia lor imi dau incredere si curaj pt ziua ce vine. 
  Viata oricum e grea, indiferent de atitudinea si gandurile mele...Asta e realitatea! Insa pot spera, pot gandi, pot trai altfel, pt ca am libertatea de a fi EU, iar atunci cand dezamagirile dor realizez cine sunt cu adevarat, ce vreau de la viata si pe cine vreau sa am alaturi..Doar asa imi dovedesc ca lectiile vietii nu au fost in zadar si sunt mai puternica decat ieri!

"Daca-i urmezi pe altii, deviezi de la drumul tau. Cand nu stii ce sa faci, care este urmatorul pas, retrage-te in singuratate, departe de vocile si influenta altora si asculta vocea inimii tale. Ea iti va da Solutia si va fi cea potrivita, chiar daca nu pare asa la prima vedere. "
(Lily Huzdup, “Codul vietii”)

miercuri, 8 iulie 2015

Lume multa...oameni putini!

  Şi daca în fata oamenilor nu ma deschid prea usor, o fac în fata unei foi de hartie, ciorna multor incercari, in care incerc sa picur ceva din sufletul meu acolo, printre randuri, atunci cand scriu. În timp scrisul mi-a devenit un bun prieten caruia ii pot “spune” orice. Atunci când simt sa fac asta, ma asez la masa si las gandurile sa se astearna in logica lor. 
In ultima perioada am strans vorbe nerostite, ganduri carora nici n-as sti sa le dau nume, lacrimi neplanse la vremea lor, care deodata vin ca o apa umflata de ploaie, revarsata peste mal. Toate acestea se vor stinge usor, cu fiecare rand asternut aici.
  Momentele în care nu am nevoie de nimeni altcineva decat de mine insami, in care trebuie sa ma adun, sa ma incurajez sau sa ma pun pe picioare singura se repeta tot mai des.. Sunt momentele în care e musai sa-mi spun: '' Gata, pana aici!'' si în clipa urmatoare sa ma ridic pt. a merge mai departe...cat mai departe de locul sau de oamenii care imi fac rau mie sau celorlalti. Toata aceasta rautate din jur ma face sa-mi fie dor de simplitate, de bunatate, de liniste si ochi blanzi care iti insenineaza ziua atunci cand zambesc..
Dar cum nu oricine care iti zambeste iti este si prieten, aparentele de multe ori inseala si oamenii nu sunt ceea ce par... Asa cum un pom se cunoaste dupa roadele sale, tot asa si omul dupa faptele lui. Nu toți oamenii stiu sa fie și prieteni, așa cum nu toti oamenii stiu să fie pur și simplu…oameni. Sunt oameni care ne pun piedici la tot pasul, oameni care mint, care aleg razbunarea in locul iertarii, oameni care tradeaza, ranesc, uneori în cel mai crunt mod. Si atunci ma intreb - daca D-zeu ne iubeste cu toate greselile noastre, noi, oamenii de ce nu putem fi mai toleranti, de ce nu ne putem accepta asa cum suntem, de unde atata rautate? Zilnic observ acest spectacol: omul bun, omul curat este vanatul celui viclean.


"Ospitalitatea, curtoazia și prietenia sunt intalniri ale omului în om. "– Antoine de Saint Exupery


  Poate ca ar trebui sa lasam masca sa cada, sa nu ne jenam de slabiciunile şi de neputintele noastre… fiindca, stii ceva? Cred că toti purtam cate o masca, pt a scapa de explicatii sau sa nu ne asezam sufletul pe tava oricui, din nevoia disperata de a ne simți protejati…Preferam sa impartim biti in mediul online, dar strivim emotia si bucuria din viata reala. Suntem inconjurati de copii, care inca de cand s-au nascut ne privesc cum traim ca robotii si cred ca asa e normal, copilarind cu tehnologia in mana, in schimbul jocurilor de altadata.
SOLUTII? Hmm..Cred ca lumea in care traim are nevoie – mai mult ca niciodata – de socializare, emotie si sensibilitate..sa nu devenim introvertiti si imuni la tot ce e omenesc. Blandetea, stralucirea din ochi, o strangere de mana la nevoie fac mai mult decat o mie de cuvinte uneori!

Ar fi bine sa lasam sufletul sa simta, sa rada, sa planga, sa iubeasca, sa traiasca asa cum a fost invatat s-o faca, adica LIBER, fara false prejudecati, asemeni unui copil care nu stie sa minta! Sa stergem zambetul fals de pe chip, sa lasam lacrima sa curga si printre sughituri sa ne spunem amarul, nefericirea, teama, urmand apoi ca sufletul sa fie mai usor si sa lase loc soarelui sa apara dupa furtuna grea. Şi, poate ca in loc sa ducem povara unor masti prea grele şi dureroase, am găsi fiecare demnitate, respect, modestie, alinare, intelegere, sprijin, brațe primitoare și dragostea de care depind atât de mult sufletele noastre si am primi acele mangaieri calde de la oameni care, la randul lor, poarta masti ale fericirii, dupa care isi ascund suferintele pe care se tem să le arate lumii, poate si din orgoliu.


  Iar daca suntem atenti, viata va avea grija sa ne ofere la fiecare pas cate o lectie prin oamenii care ne ies in cale. Insa cea mai importanta lectie de pana acum pe care viata mi-a oferit-o ramane valabila ..Oricata incredere as avea, oamenii vin si pleaca, dar pt cine contez cu adevarat, va ramane o viata alaturi!
 
Viata insasi fara duiosie si fara iubire e ca un mecanism uscat, scartaietor si sfasietor. Este în firea omului sa invinga prin dragoste. Omul este om prin puterea dragostei sale. Cine nu iubește, nu are simțuri; toate ferestrele, de la firicelul de iarba la steaua ce clipeste linistea departarilor i se inchid. Grauntele de bine și frumos ce-l purtam în inima noastra il dezvaluie si-l crește dragostea. Asa vine pacea, pacea adevarata, pacea raiului și a vietii vesnice. Cand ai pornit sa fii om, sa stii ca dragostea e cea dintai virtute, ea este sensul dezrobirilor. Dragostea este cheia clipei și a veșniciei. 

  Sa ne rugam Bunului Dumnezeu sa ne ajute sa ne curatim inima de toata uratenia şi rautatea, ca sa vedem in jurul nostru doar frumusete, lumina, bucurie, speranta, armonie, prietenie, sa ne ajute sa ne bucuram de viata, cu tot ce ne ofera ea, şi bune şi rele, sa ne ajute sa fim fericiti, mereu puri şi inocenţi, cu inima plina de speranta, ca sa tinem departe de noi rautatea, ura, minciuna, mandria şi bezna indiferentei şi a egoismului. Si nu uita ca poti provoca oricand o bucurie si un zambet doar printr-o mangaiere de suflet..Pentru ca oricat de puternici am fi, cu totii avem nevoie sa fim protejati, alintati, admirati si iubiti! Doar asa vom trai viata din plin, langa persoane care merita dragostea si atentia noastra.

Fa-ti timp si contempleaza fiecare floare,
Acum, ca poate maine moare,
Fa-ti timp si strange din frumusete cate-un pic,
Tu stii ca viata trece
si de nu faci nimic...!

Fa-ti timp pentru adevar, atat cat ti-e permis,
Si canta asa cum stii cu sufletul deschis,
De-o vorba buna sa-ti faci timp
Si-ntinde-o mana spre batrani,
Zambeste celui care plange,
Si arunca daca ai o coaje catre caini...!

Eu stiu ca multi zadarnic vor mai plange,
Ca n-au gustat din frumusetea a tot ce e curat,
Comoara risipita a vietii, n-or mai strange,
Si-i prea tarziu pentru regretul ce i-a inconjurat...!

CORNELIA DITA


VIATA E SCURTA, SA O TRAIM FRUMOS SI SA IMPARTASIM IUBIREA CELOR DIN JUR!

vineri, 3 iulie 2015

Ciorba de fasole in paine


Ingrediente:

- 500 gr. fasole; 
- 5 carnati semi-afumati; 
- 1 ling. bicarbonat de sodiu;
- foi de dafin;
- 1 ceapa mare; 
- 1 morcov; 
- ulei;
- cond ( vegeta, piper, boia dulce)
- 1 lingura bulion;
- 1 leg. leustean; 
- 1 paine rotunda; 

Mod de preparare:

  Cu o seara inainte de a prepara mancarea, puneti fasolea intr-un recipient cu apa rece, astfel aceasta va fi mai usor de fiert a doua zi, Asta daca nu e fasole din sezonul acesta. Daca fasolea este noua nu este nevoie sa fie lasata atata timp la înmuiat şi nici sa fie schimbata apa de 2 ori. 
Dupa ce indepartam toate impuritatile si spalam in cateva ape, punem fasolea la fiert. Dupa primele clocote eu arunc apa si o inlocuiesc cu alta calda. Procedez asa de doua ori (stomacul o suporta mai bine). Ramane cea de-a 3-a apa cu care continuam fierberea. 
La primul clocot adaugam vegeta, 1 foaie de dafin si 1 ling. bicarbonat de sodiu. El are rolul de a fragezi carnea si legumele, grabind fierberea si deasemeni previne balonarea si gazele.
Separat calim ceapa cu carnea ( poate fi orice afumatura), apoi adaugam prajeala la fasole si un morcov rondele si lasam sa fiarba aprox. 30 min. Daca apa scade si fasolea nu este fiarta , mai adaugam din cind in cind apa calda. Cand fasolea a fiert adaugam  bulionul, boia de ardei dulce, piper dupa gust si leuseanul tocat.
Lasam 10 min sa fiarba, timp in care decupam o paine rotunda de capac si miezul de paine, astfel incat sa capete aspectul unui bol in care turnam un polonic de fasole.
  Pregatim o acritură – muraturi, ardei copti, conopida, varza, sfecla roşie- şi strigam: la masaaa!









duminică, 7 iunie 2015

Pentru bani, batu-i-ar focul..

  Urmaream zilele trecute un material video cu un tip ce povestea o perioada din viata sa, risipita pe cai gresite, fara a tine cont de cei din jur, in special de mama lui, mereu alaturi, pana cand ea nu a mai fost..! M-a tulburat intensitatea cu care isi exprima regretele si involuntar imi apar in minte cateva intrebari..Pentru ce toate astea??? Ce conteaza mai mult pe lumea asta??
In timpurile astea moderne de astazi, din pacate viata imparte si desparte suflete ce ratacesc prin lumea intreaga in cautarea bunastarii.
Superficiali, evazivi, stresati de viata cotidiana cu toate provocarile ei, alergam incolo si incoace sa strangem avutii, neglijandu-ne chiar si familia, pe cei ce ne iubesc, totul pt ca ni se pare ca niciodata nu avem suficient si nu ne permitem macar pret de cateva momente sa respiram fara grija zilei de maine. Iata cum, fara sa ne dam seama, ne lasam dominati de lucruri efemere.
  Maine...o alta zi din viata noastra.. Cu 24 de ore in care oamenii, lucrurile si locurile importante pt sufletul nostru parca nu mai au loc, au ramas undeva pe plan secund... Ne vedem de sarbatori, si atunci as opri timpul in loc, dar stiu nu se poate! In rest, multumim tehnologiei, prin intermediul careia mai dam de stire ca suntem sau nu bine, pana in clipa cand ne vom strange din nou in brate! 
Printre atatea planuri, sedinte, intalniri, rapoarte, viata merge inainte, cu dorul in suflet.. E greu sa traiesti cu acest sentiment. Cel puţin pentru mine. Pentru că el nu dispare. Ramane şi se intensifica...din ce în ce mai tare. Iar când se potoleşte putin, are grija viata sa-l facă din nou cum era. Amintirile sau o fotografie reuseste sa aline dorul, insa nu intotdeauna. Cum sa-ti faci inima sa priceapa că oamenii dragi sunt departe ? Ei nu-i pasa de continente, de munți, de mari, de km care ne separa...Inimii ii e dor și atat, altceva nu știe, altceva nu simte... Sa-i ceri sufletului sa nu-i mai fie dor e ca și cum i-ai spune soarelui sa nu mai rasara ...Cateodata dorinta de a-i avea aproape ma indeamna sa sun acasa, doar sa le aud glasul si apoi ma linistesc. Doar asa pot merge mai departe, fara sa uit cine sunt si de unde am plecat..Doar asa functionez, si doar ei sunt cei care imi dau puterea de a pași inainte pe drumul vietii.
Daca oamenii de care mi-e dor mi-ar patrunde în suflet şi ar vedea cat de tare imi lipsesc, cred că ar ramane uimiti. Pentru că deşi ei stiu ca le duc dorul, nu cred ca stiu si la ce intensitate simt totul. Ochii care nu se vad o perioada transmit toata dragostea lor in clipa regasirii peste timp, iar sangele apa nu se face nicicand... E de ajuns o privire, un pupic, o imbratisare calda sa intelegi ca esti parte din familie, ca esti apreciat si iubit neconditionat!
Cu un singur lucru ma mandresc..In goana asta nebuna dupa bani, dupa toate obstacolele prin care am trecut, nu mi-am pierdut niciodata demnitatea! Si asa am invatat sa pretuiesc la adevarata valoare lucrurile care conteaza. Ca orice poti cumpara cu bani, nu si dragostea, prietenia si afectiunea celor din jur. Poti stapani oricate bunuri in asta lume , singur tot sarac vei fi.. 
Este foarte trist ca nu realizam ca cele mai importante lucruri sunt trecatoare, nu se pot cumpara cu bani, se castiga si se apreciaza la adevarata lor valoare, pentru a ne putea bucura de ele. Bogația sta in sufletele pe care le avem aprope de noi în fiecare zi, in blandețea și zambetele primite de la cei din jur și in bunatatea de a darui! 
Iar ACASA nu e un loc, e un sentiment, iar momentele petrecute alaturi de ei devin tot mai rare si nepretuite. Acasa e locul unde inima se regaseste. Acolo unde te simti bine, unde uiti de necazuri, locul in care intotdeauna te simti binevenit, unde miroase a paine calda, a mancarea care iti place…
  Profitati de aceste lucruri, pana nu e prea tarziu! Sa-i iubim sincer pe cei care ne sunt aproape de suflet, pt ca nu-i vom avea pt totdeauna langa noi. Iar ei sa stie ca sunt iubiti! Sa nu inlocuim oamenii din viata noastra cu obiecte. Fericirea se masoara in alte lucruri, marunte si nesemnificative pt cei prea ocupati sa le vada si uneori regretele pot fi tardive....
Tu cand ai sunat ultima oara acasa?

Ce si pe cine apreciem in viata! - urmariti aceast video pana la capat ..merita !!!

luni, 30 martie 2015

Sa crezi, sa lupti si sa speri

   Prin educatia primita am fost invatata sa cred in mine si sa nu renunt la visele mele. Pentru ca un om optimist vede intotdeaua luminita de la capatul tunelului! In felul asta, viata m-a invatat de mica sa fiu o luptatoare. Si atunci cand viata m-a luat de guler și a dat cu mine de pamant, m-am intrebat daca voi putea sa ma mai ridic de jos... .Si m-am ridicat.. cu greu ce-i drept, dar cumva am ajuns în picioare incercand sa-mi regasesc o umbra de mandrie si sa pasesc cu zambetul pe buze peste spinii lasati în urma de neiertatoarea soarta...Va trece, mi-am zis.
Priveste viata cu ochi de invingator. Accepta ceea ce e de acceptat si mergi mai departe. .Azi se va transforma în maine...prezentul va deveni trecut...și  nu mai conteaza că nu-ti poti stapani lacrimile sau ca esti murdara din cap pana-n picioare de noroi...ci doar zambetul tau e cel care primeaza!” Aceste vorbe le stiu de la  parinti si imi rasuna si acum in minte, dandu-mi speranta sa continui, de cate ori mi-e greu! Am cazut, m-am ridicat si fiecare experienta negativa din viata mea a fost o lectie. Pentru ca nu exista in viata trainer mai bun decat propriile experiente, daca stii sa culegi invataminte din ele..
Ei bine, fiecare sut in fund a fost pt mine un pas inainte si fiecare pesimist ce incerca sa-mi taie din elan m-a facut sa lupt si mai mult si sa-mi demonstrez mai intai mie insami ca sunt hotarata in ceea ce-mi propun si merg intotdeauna pana la capat. Pentru ca visele pot deveni realitate daca crezi si lupti pt asta.
- Si daca visele devin realitate, visul tau care e?
De mici suntem intrebati ce vrem sa devenim..? Cu totii am auzit intrebarea asta si raspunsul a venit intr-o clipa. Poate unii au spus ca vor sa devina ingineri, doctori, fiecare vrea sa faca ceva in viata sau cel putin isi propune..Dar cati ne-am propus sa fim fericiti?
  Eu...mi-am dorit si imi doresc multe, visul meu a fost sa devin cineva prin propriile mele puteri, sa nu fac umbra pamantului degeaba, sa nu traiesc doar clipind. Imi doresc sa surprind cele mai frumoase clipe pe care viata mi le poate oferi, imi doresc sa iubesc si sa fiu iubita, sa zambesc ori de cate ori am ocazia, sa ma bucur de tot ce ma inconjoara, de rasaritul soarelui la geamul meu, sa profit de orice ocazie pt a fi fericita, sa pasesc cu incredere, pt ca pot si merit sa am parte de lucruri frumoase..
Nimeni si nimic nu ma poate opri! Voi continua sa lupt si sa ma ridic ori de cate ori va fi nevoie, pt ca vreau sa fac ceva cu viata mea, sa simt ca nu traiesc degeaba... Pana la urma nimic nu e greu daca nu facem sa para greu, iar lumea asta e plina de oameni de nimic. De aceea nu voi permite nimanui sa ma opreasca din drumul meu, si voi cauta sa ma inconjor de oameni cu aceleasi valori si credinte.

   Cheia succesului e perseverenta, care duce intr-un final la implinire si fericire! Pentru ca orice drum lung incepe cu primii pasi..




sâmbătă, 7 martie 2015

Femeia


De mii de ani, femeia e femeie, 
Cu ea începe şi se-ncheie zborul, 
Cu ea se-adună şi se leagă dorul, 
Cu ea se-aprinde focul din scânteie.
De mii de ani, femeia-i răbdătoare, 
Pandoră, Cleopatră, Afrodită, 
Ucisă, înviată şi iubită - 
De mii de ani, femeia-i iertătoare.
De mii de ani, femeia-i centrul lumii, 
Nucleu de uragane şi urgii, 
Dar şi senine linişti în câmpii, 
Când toamna se aşterne-n vraja lunii.
De mii de ani, femeia e o floare, 
În stânca vieţii prinsă cu iubire, 
De mii de ani femeia-i fericire
 Şi cântec într-o zi de sărbătoare.
De mii de ani, femeia este mamă, 
Cu ea începe şi-nfloreşte viaţa, 
Cu ea se strânge şi se-nnoadă aţa, 
Când sângele pe-acasă ne mai cheamă.
De mii de ani, femeia-i voluptate 
Şi stea pierdută-n mii de ani lumină, 
De mii de ani, femeia e divină 
Şi zare într-o inimă ce bate.
De mii de ani femeia-i epopee, 
Cu ea se naşte dorul de acasă, 
De mii de ani, femeia-i tot frumoasă, 
De mii de ani, femeia e Femeie.
Gheorghe Văduva

 "Femeia este al cincilea anotimp, în care natura se odihnește, amintindu-și toate florile primăverii, de toate privighetorile verii, de toți strugurii toamnei și toate ninsorile iernii"  


 - Grigore Vieru.

sâmbătă, 28 februarie 2015

E soare in suflet

 Omenirea a trecut prin razboaie, prin molime si crize, dar intr-un fel sau altul a renascut. Din propria cenusa. Asemeni mie! Am cazut de multe ori, dar m-am ridicat, si demna mi-am continuat drumul...Am suferit, am fost cuprinsa de tristete, uneori am ajuns la disperare, alteori am fost dezarmata si m-am simtit infranta. Dar au trecut clipele acelea. 

Dupa toate furtunile din viata mea, lacrimi, insomnii, zbucium si deznadejde, rugaciunile catre divinitate prind contur. In lupta cu toate astea, acum ma simt mai puternica, invingatoare, pt ca am crezut in sansa mea si in luminita de la capatul tunelului. Toate visele si dorintele mele se implinesc, rand pe rand. Tocmai acest lucru imi ofera speranta, liniste, echilibru si siguranta. Pentru ca atunci cand eram la capatul puterilor doar atat imi doream..Slabiciunile si durerile mele sa plece departe, scotand la lumina 2 ochi verzi, frumosi si sinceri, oglinda sufletului meu!

  Cand toate imi merg din plin se asterne linistea si multumirea. E soare in suflet acum, si la propriu si la figurat, iar zambetul radiaza pe chipul meu, asemeni unui diamant in soare. Iubirea, implinirea profesionala si siguranta financiara s-au impletit frumos, alcatuind un tot.. Dumnezeu isi iubeste semenii si a auzit strigătul mut de ajutor al sufletului meu..

IUBIREA

Iubirea este un dar divin...E  credinta oarba, incredere si daruire. Trup  si suflet. Iubirea vindeca rani, te face sa zbori, sa visezi cu ochii deschisi, te descoperi, te transformi si simti ca traiesti. . Iar sentimentele sunt reciproce. Daca sufletul meu plange, e in stare sa strabata lumea, doar pt a-mi sterge lacrima. Neconditionat ma asculta, ma sprijina, ma protejeaza! Fiindcă uneori o voce caldă şi câteva cuvinte simple, dar ieşite din suflet sunt tot ce-mi trebuie şi... fac minuni!
 Fiindca cel mai frumos sentiment din lume e atunci cand strangi in brate barbatul ce-l iubesti, iar el sa te stranga si mai tare! Bratele sale ma fac sa uit de tot ce-i rau, e de ajuns sa intind mana, pt a gasi mana lui, ce niciodata nu-mi va da drumul.  Iubirea imi este calauza, lumina si pace.
Iar siguranta in iubire, oferita de omul drag si de familia ce-mi e aproape imi indreapta ochii spre cer, unde recunostinta mea e infinita. Imi doresc ca aceste clipe sa nu se mai termine, ma fac sa ma simt bogata prin educatia primita de acasa, pe care o port cu mine oriunde.
Si astazi cuvintele mamei imi rasuna in gand, plecata fiind printre ingeri acum. “Poate nu avem palate, insa avem in inima o bogatie sufleteasca, ne avem pe noi, pe Dumnezeu alaturi, si asta este tot ce conteaza. ” Oriunde ai fi acum, te port in inima mereu, draga mama!

Implinirea profesionala

 Este atunci cand fac ce-mi place si am parte de beneficii, recunoastere, cand toate capacitatile imi sunt stimulate, iar creativitatea si ideile noi imi scot in evidenta calitatile si imi dau certitudinea ca sunt pe drumul cel bun, si urc inca o treapta pe scara profesionala.

Siguranta financiara

 Este cea care ma lasa sa dorm linistita, imi permite sa-mi faci planuri, imi da voie sa visez, stiind ca nu raman doar vise, iar prioritatile odata atinse, imi pot permite un mic rasfat, sau un moft, fie ca e doar o iesire cu prietenele la o prajitura, sau la shopping, sau un mic concediu, undeva departe.
Depinde de fiecare ce-si doreste de la viata si cat de tare lupta pt visele sale. Doar atat imi doresc, ca “soarele” de acum sa tina o vesnicie, e loc destul la mine in suflet, dupa atata ploaie si furtuna, si asta va doresc si voua, sa simtiti speranta in suflet, sa va bucurati de tot ce e bun si frumos pe lumea asta, si sa uitam de tot amarul.
Sa fiti fericiti, oameni buni, asemeni mie! Va doresc un umar aproape, si o mana care sa va sprijine...Va doresc o primavara frumoasa !

Intotdeaua e un nou inceput!


marți, 6 ianuarie 2015

Ciorba de burta


Ingrediente:

- 1700 gr burta de vita ;
- o sticla  otet;
- sare fina;
- 900 gr oase de porc ;
- zarzavat ciorba;
- 500 gr smantana ;
- 3 oua;
- un catel usturoi;


Pentru servire: smantana, ardei iute, piper, otet sau zeama de lamaie.


Precizez ca reteta este adaptata propriului gust. Nu folosesc ceapa la aceasta reteta, nu adaug faina pt ingrosare si nu calesc morcovul, pt ca exista gospodine care prepara astfel ciorba de burta. .


Mod de preparare:

   Burta , congelata sau proaspata se spala in cateva ape in care am adaugat si putin otet, dupa care am frecat-o cu sare si am spalat-o bine de orice alta impuritate ( pielite, etc) ;
Separat, zarzavatul intreg si osul de porc stau la fiert 1 h, intr-o oala de 8 l, in care am adaugat si delikat, dupa gust. Pt ca de data aceasta nu am gasit os de vita am folosit cateva costite de porc pe care le-am servit apoi cu mujdei de usturoi.. Rolul lor e de a da ciorbei noastre un gust deosebit de bun, baza acestui fel de mancare, cred eu. Osul de porc daca are carne pe el mai multa, poate fi dezosat si carnea lasata in ciorba. Se scot si legumele, din care am pastrat doar morcovul, pe care l-am taiat marunt si l-am adaugat la sfarsit, pt un plus de culoare.
In supa rezultata vom pune burta la fiert, la foc mic cam 2-3 h. Verificam daca a fiert, daca trece testul cu furculita si intra usor in ea. Ca timpul de fierbere sa nu fie indelungat, e de preferat ca burta sa fie prefiarta. O gasim in supermarket-uri, la produse congelate, taiata deja, usurandu-ne munca. In caz contrar, e de preferat dupa fierbere si racire sa fie taiata fasii.
Eu am putut taia burta proaspata, inainte de fierbere, si nu a mai fost nevoie sa o portionez in fasii dupa aceea. In timpul fierberii , daca apa scade se completeaza, cantitatea de burta din oala trebuind sa fie tot timpul acoperita de apa. .
  Cand timpul de fierbere s-a scurs, stingem focul si preparam intr-un bol incapator dressing-ul pt ciorba. Amestecam 3 oua batute bine cu un praf de sare, 2 linguri de otet si 150 gr smantana.  Dupa care, aducem treptat cate un polonic din ciorba, amestecand incet, pana ajungem la jumatate din cantitatea din oala, amestecand continuu. Turnam inapoi in oala, amestecand incet  si pregatim pentru servire. 
  
Sugestie de prezentare: 


Mod de servire
·        Nu trebuie sa punem mai mult otet sau usturoi deoarece ciorba de burta se serveste la masa alaturi de usturoi, smantana, otet si ardei iute  pentru a fi dreasa dupa gustul fiecaruia, optional decorata cu cateva frunze de patrunjel.  Pt cei care nu prefera otetul, poate fi acrita cu zeama de lamaie.