luni, 25 februarie 2013

Nopti albe, zile negre...

  E noapte, e tarziu, probabil multi dintre voi ati adormit de ceva ore. Ochii mei refuza sa se inchida, incertitudinea si nesiguranta din sufletul meu ma bantuie si imi creeaza o gramada de intrebari fara raspuns...
An dupa an, ma uit pe strada la fetele oamenilor si an dupa an vad cum dispare acea lumina care vine din interior atunci cand totul este bine. An dupa an crisparea chipurilor devine tot mai accentuata, valorile morale, in care am crezut, cad in derizoriu si nu te fac decat sa pierzi daca arati ca le respecti.
Grija zilei de maine ne face de multe ori sa nu mai dam importanta acestor valori, ne stinge acea lumina interioara, ne crispeaza chipurile si ne inchisteaza punand in pericol insasi existenta relatiilor interumane, ne face sa punem la loc de frunte moduri comportamentale de genul: "Decat sa planga mama, mai bine..".
Am crezut ca evoluam, insa se pare ca aceasta efemera evolutie inseamna de fapt involutie spirituala.
O data la patru ani incercam sa avem incredere si sa ne punem sperantele de mai bine intr-o mana de oameni.
Grija zilei de maine, mai accentuata cu fiecare zi, an dupa an, ne face sa ne pierdem incet sperantele si sa nu mai avem incredere.
Depinde de noi daca grija zilei de maine va fi mai mare sau mica. Depinde de noi atata timp cat avem mijloacele necesare pt a modifica datele acestea, in loc sa ne hranim cu sperante desarte asteptand ceva ce nu mai vine, acel mai bine ce ne-ar face noptile nopti si nu nopti albe si zile negre. Nici nu ma mai mira ca am ajuns o tara de depresivi, alcoolici, sinucigasi
...

De fel suntem nationalisti, ne place tot ce e frumos in tara asta, cu bune si cu rele, uniti si saritori in caz de nevoie, dar totusi cu mainile legate cand e vorba de prosperitate pe plaiurile mioritice, suntem neputinciosi  adaugand in fiecare an pe lista de dorinte un trai mai bun si liniste sufleteasca. De multi ani traim intr-o continua frustrare:  ne-am obişnuit sa fim trădaţi, manipulaţi, ignoraţi, divizaţi de duşmanii din afară şi dinăuntru. Ne-au asasinat liderii, ne-au pus căluşul în gură, ne-au împărţit ţara şi bunurile cum au vrut. 


Aceste triste constatari nu au legatura cu politica, e pur si simplu parerea unui om obisnuit despre viata de zi cu zi, tot mai grea si mai trista, cu oameni posomorati, panicati de saracie si incarcati de griji si datorii care cred ca situatia actuala se datoreaza altora si nu resemnarii lor ce ne-a adus aici!
Stiu, sunt oameni pe acest pamant care poate traiesc la limita subzistentei si mai au inca un gram de speranta, poate si voi cei care cititi aceste randuri v-ati saturat de starile acestea din care parca nu mai ies, urmarita doar de ghinioane. Dar asta nu ma opreste sa-mi exprim nemultumirea fata de tot ce se intampla in jurul meu, sa spun cu voce tare ca ma simt cuprinsa de scarba, asteptand ziua in care lucrurile sumbre pot fi colorate în roz, măcar la exterior, cât să ne putem minti si să ne motivăm, să privim dimineata ca pe un nou început si nu ca pe acelasi moment al zilei în care ne reluam activitatea neputinciosi realizând că lucrurile nu se vor schimba vreodată în mai bine. 
In concluzie suntem doua Romanii: cea a hururimii, a masinilor de lux, a hainelor de firma si a cristalelor swarovski si a paturii de jos, a romanilor ce traiesc din minimul pe economie, din somaj, ajutoare sociale, pensii de handicap, a celor care aduna pet-uri si mananca din gunoaie... 




Suntem două Românii, iar distanta dintre noi se adânceste pe zi ce trece până nu vom mai avea valori comune deloc. Mă îngrijorează pentru că de una mi-e milă si îi doresc să nu fie sfărâmată de majoritate, iar de cealaltă mi-e frică de-a dreptul. Alegem singuri în fiecare zi spre care dintre Românii înclină balanta.
Poetul nostru, Stefan Octavian Iosif in poezia sa Painea noastra cea de toate zilele parca traieste si acum si a pus in randurile  ce urmeaza toata starea in care se afla tara in acest moment. Concluzia o trageti voi:


- Mi-e foame, draga mama; nu e paine? Mi-e foame, si sa stii ca am sa mor ! - Mai rabda, puiul mamii, pana maine, Ca mine iese plugul in ogor. - Mi-e foame, draga mama; nu e paine? De-amar de vreme tot m-ai amanat... - Mai rabda, puiul mamii, pana maine, Ca maine vom iesi la semanat... - Mi-e foame, draga mama; nu e paine? Nu-ti este teama, oare, c-oi muri? - Mai rabda, puiul mamii, pana maine, Ca graul pana maini va rasari... - Mi-e foame, draga mama; nu e paine? Vezi, inima mea bate tot mai rar... - Mai rabda, puiul mamii, pina maine, Ca graul nostru este la morar. - Mi-e foame, draga mama; nu e paine? Ah, tare mi-e teama c-o sa mor... - Mai rabda, puiul mamii, pana maine, Ca maine scoatem painea din cuptor... Dar cand crescu mirosul painii coapte, Odorul mamii, galben ca un spic, Isi inchinase fruntea peste noapte, Si de-atunci n-a mai cerut nimic. 

 (Dupa un vechi cantec german)
 

2 comentarii:

  1. Eu am tras demult aceeasi concluzie ca si tine si ma-nfior la gandul ca suntem cuprinsi de sentimentul de automultumire si acceptare a tot ce ni se intampla.
    Apropos de lipsa zambetului de pe fetele oamenilor, nu numai ca acesta lipseste, dar eu am observat de multe ori cum oamenii vorbesc singuri pe strada si nu vorbesc de cei "glumeti", vorbesc de oameni normali...Ce trist!
    Un martisor pentru tine, o leapsa
    http://cufarulcubucurii.wordpress.com/2013/03/02/leapsa-pentru-fetele-cu-jurnal/

    RăspundețiȘtergere
  2. Cum spuneam, nu ma mira procentul tot mai mare al sinucigasilor, depresivilor, al celor ce cauta alinare in licorile lui Bachus, dar mai trist e faptul ca nu avem inca cultul psihologului, de multe ori ajungand prea tarziu, direct la psihiatru, din cauza rusinii, culturii scazute si nivelului financiar. Pt majoritatea, cel mai bun psiholog e mama, prietena, amicul de pahar, un frate, uneori strainii, sau daca suntem introvertiti ajungem sa suferim singuri pana ne dam cu capul de pereti, dar asta e subiectul unei postari viitoare.

    RăspundețiȘtergere

PAREREA TA ?