Ciorba de perisoare
E prima reteta pe care ma bucur sa o impartasesc cu voi. E
un fel de mancare care imi place la nebunie! Am gatit-o asa cum am mancat la
bunica acasa.
“Câte bordeie, atâtea obiceie”.
Asa imi spunea bunica, pt ca exista diverse metode de preparare. Alegerea va
apartine, sau e in functie de specificul zonei geografice, sau gust, preferinte
( unii nu pun alte tipuri de carne, oase, altii nu adauga ceapa sau miez de
paine la perisoare, unii calesc legumele, sau fierb orezul, nu pun bors,
bulion, altii o dreg cu otet, ou batut, etc ) .
Ingrediente
300 g costite porc ( sau vită )
zarzavat de ciorba- radacinoase ( morcov, patrunjel, telina)
2 ardei grasi
1 l. bors
400 g roşii în conservă tăiate şi decojite
pasta de tomate – 1 lingura
1 leg. patrunjel
1 leg. leustean
Perişoare
500 gr. carne tocată amestec vită+porc
1 lingura orez
1 ou
1 ceapa mica
miez de paine- o felie fara coaja
1 leg marar
sare/delikat, piper, după gust
Mod de preparare
Se spală oasele bine şi se pun la fiert în 4 litri de
apă cu o linguriţă cu sare. Trebuie să aveţi grijă să spumaţi continuu.Se lasa
la fiert cam 30 min. Daca folositi doar oase, fara pic de carne, se recomanda
scoaterea lor, dupa timpul de fierbere. Nu a fost cazul aici, fiind costite cu
carne suficienta, pt un plus de gust nu le-am scos.
Separat legumele se curăţă, se spală, si se taie cubulete potrivite
(sau, dacă vreţi, le daţi prin răzătoarea mică). Telina poate fi pusa si
intreaga daca nu va place prea tare.
In oala de pe foc
adaugam legumele si le lasam sa fiarba cam 15 min.
Intre timp pregatim perisoarele.
Unii fierb ceapa impreuna cu legumele. Eu o prefer taiata
fin in carnea tocata, la care adaugam orezul, oul, mararul ( verde, din
congelator, in cazul meu), miezul de paine, inmuiat in putina apa si scurs,
sare si piper. Amestecam totul foarte bine pana se omogenizeaza.
Formam perisoarele dupa dimensiunile dorite si le dam prin
faina, sa-si pastreze forma.* E bine să aveţi un castronel cu apă pe
masă în care să vă „înmuiaţi” mâinle, ca să nu se lipească de palme
carnea.
După ce au fiert legumele, se lasă flacăra la minim
şi se adaugă perişoarele.
Se fierb până se ridică perişoarele la suprafaţă, 25
– 30 min, dupa care adaugam borsul, ardeii grasi ( pregatiti din vara la
congelator, altfel se fierb impreuna cu radacinoasele ).
Dupa cateva clocote se pun rosiile
cubulete, impreuna cu sosul de rosii si o lingura de bulion, pt ca ne place
ciorbica cu multa culoare si gust.
Se opreste focul si se adauga
verdeata tocata marunt. In cazul de faţă am utilizat un amestec din frunze de
pătrunjel proaspat şi leuştean uscat.
* Se serveste cu
ardei iute si smantana. Nimic mai bun :).
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
PAREREA TA ?