miercuri, 8 mai 2013

NOSTALGIILE UNEI ELEVE


  Despre scoala, in ultimul timp, nu se aud tocmai lucruri bune. Teoria de la anatomie se practica acum prin toalete, sali de sport, lectiile de karate au loc intre elevi si profesori, absentele au devenit un must-have pt generatia actuala, orele de dirigentie exista, dar lipsesc cu desavarsire, iar despre ex. de balaureat ce sa mai spunem? Din punctul meu de vedere reprezinta oglinda a 4 ani pierduti, a parintilor inconstienti sau inexistenti in viata copilului lor. Nici imaginea elevului nu mai e cea pe care o stim cu totii si cu care ne mandream. Elevele de acum se imbraca sumar pt a-si etala formele, in fustite scurte, cu tunsori si frizuri “cat mai trendy”, machiate ca o sorcova, iar baietii, pt a nu fi mai prejos apar tatuati, pensati, impodobiti cu tinte si blugi rupti, in incercarea de “a fi cool”.
Şi nu eşti şmecher îndeajuns dacă îţi lipseşte mobilul. E de dorit să fie unul de 9, 10 milioane, cu mp3, radio, căşti şi toate accesoriile.

  Diferenta dintre scoala de acum si cea de altadata (  nu de mult trecuta ) se simte, se vede, e colosala! Interesul pt invatat aproape nu mai exista, societatea e alta, tot timpul in schimbare, tehnologia, internetul, televizorul, toti factorii acestia au condus la schimbarea perceptiei fata de scoala, ce a dus direct si sigur la ingrosarea randului somerilor.
  Toate aceste elemente negative ma duc cu gandul la anii mei de scoala. Unde au disparut mirosul de cerneala din clasa, uniforma frumos calcata si pamponasele de la urechi? 

  Imi este dor de scoala adevarata, unde seriozitatea, implicarea si pasiunea cadrelor didactice duceau la elevi olimpici si la oameni care pe mai departe isi construiau cariere solide de pe urma anilor de scoala..Cei care se faceau remarcati prin rezultatele lor ajungeau chiar la panoul de onoare al scolii, o mandrie pt profesorii de acolo, ce nu conteneau sa-i laude si sa-i dea exemplu.
Pana la urma, cei mai frumosi ani din viata acolo ni-i petrecem, pe bancile scolii…

Imi amintesc cu cata emotie ii treceam pragul, la fiecare inceput de an, dupa lunga vacanta de vara. In primele zile, tarzii de toamna, asteptand cuminti venirea manualelor, povesteam colegilor amintiri din vacanta petrecuta la bunici, iar in pauze alergam nebuni prin curtea scolii, pana sunetul clopotelului ne vestea inceperea orelor. Sfarsitul anului venea pt mine cu batai ale inimii pe care le auzeam in ureche, cand la careu, in curtea scolii, se strigau numele premiantilor si eram felicitati pe rand, primind o coronita, o diploma si o carte, si astfel am ajuns la o mica colectie de carti primite, de ordin sentimental mai mult, pe care le pastrez si astazi in biblioteca.
   Acum, dupa atatia ani, pe fiecare dintre noi, elevii, destinul ne-a purtat in toate colturile lumii, in cautarea fericirii si implinirii, iar profesorii, mentorii nostrii, sunt acum pensionari, batrani sau plecati in alta lume. In toata activitatea lor de dascali ne-au indrumat, ne-au sprijinit asa cum au stiut ei mai bine, incercand sa faca din noi oameni “de soi” pentru  societatea in care traim.
  O parte din colegii mei sunt acum parinti. Ei sunt norocosii ce vor retrai aceste emotii, inca de cand isi vor pregati prichindelul, cumparandu-i rechizite, acuarele, ghiozdan, caiete, flori pt invatatoare, si tot ei vor asista la scrierea primelor litere din alfabet, la primele lucrari, note, serbari, etc.

  Si mai ales atunci cand copilul lor va pasi sfios catre scoala unde va petrece urmatorii ani din viata, ca parinte, singurul lucru pe care si-l doresc este ca viitorul sa le ofere alte sanse, prin prisma acestei institutii ce are rolul de a-i  pregati pt viata.
  Nu stiu ce legi vor urma sau incotro ne indreptam, cert e ca o schimbare e necesara privind sistemul de invatamant. Ceva care sa ne faca din nou sa credem vorba aceea ca SCOALA TE FACE MARE, care sa-ti dea satisfactia coatelor tocite, teancului de caiete scrise si minelor de pix consumate. Pentru ca diploma obtinuta sa nu mai zaca uitata prin sertare, in timp ce noi suntem injositi pe salarii mizere sau someri, fara o directie in viata…







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

PAREREA TA ?