joi, 4 aprilie 2013

Moda zilelor noastre



  Am terminat acum mai bine de 10 ani un profil tehnic de ind. textila. Ca orice inceput in acest domeniu, am studiat vestimentatia inca de la aparitia ei, schimbarile de-a lungul istoriei si pana la moda zilelor noastre, influente si curente occidentale.
  Insa ce m-a determinat sa scriu aceste randuri nu e pt a ma lauda, ci un articol citit acum cateva zile, a unui blogger despre moda pitipoancelor ce sfarsea gandurile sale printr-o simpla intrebare adresata adeptelor acestui gen: “Atat valorezi tu, de ce te vinzi atat de ieftin?”
Am reflectat la intrebarea asta (nu pt ca ma regasesc, am cu totul alte preferinte vestimentare) pt ca am observat multe fete ce adopta acest stil penibil, isi asuma greseli catastrofale, strigatoare la cer chiar, ce le amana din start restul calitatilor. Cert este ca fiecare dintre noi suntem inconjurati (la propriu) de astfel de tinere, le vedem in fiecare statie de autobuz, in fiecare local, la fiecare concert, in fiecare scoala sau in alte locuri posibile. Fenomenul se raspandeste rapid, ia amploare. E precum o epidemie care se raspandeste nestingherita, doar ca nu are antidot. Toate aceste specimene vor atentie, vor sa fie "cool", vor sa fie inconjurate de idioti cu interese ascunse (NR. 1 – SEX), vor sa fie cunoscute sau pur si simplu nu sunt destul de inteligente incat sa-si creeze un stil propriu (de a se imbraca, de a gandi, de a vorbi, de a fi). Si renunta la ce au mai de pret. Inocenta. Inocenta si copilaria care nu ar trebui aruncate la gunoi ca si cand nu ar mai avea nevoie de ele.
  Personal, fara frustrari si urme de invidie, nu voi intelege de unde a pornit si ce vrea sa reprezinte acest gen, mi se pare o chestie de prost gust, de lipsa de educatie si de feminitate pierduta.Termenul de “sexy” a capatat o alta conotatie, insemnand pt generatia actuala goliciune, decolteuri generoase, buze tuguiate, machiaje tip sorcova si de aici vine si atitudinea barbatilor pt aceste adolescente, la care simtul ridicolului nu exista. Colantii, strasurile si rozul tipator reprezinta un must-have pt aceste victime ale falsei  normalitati in care traiesc…
Si ca tabloul sa fie complet, “o pitzi” adevarata inainte de a se imbraca merge la solar unde se bronzeaza bine-bine – se rotiseaza, de arata ca de la spitalul de arsi. Apoi isi pune unghii lungi de plastic, cumparate de la chioscul din colt sau de la taraba. Eventual cu model leopard sau zebra! Isi vopseste parul negru ca abanosul sau blond platinat. Isi trage un breton! Isi contureaza buzele cu un creion de o nuanta foarte diferita de ruj. Ca sa se vada ca e machiata, doar d-aia s-a machiat! Apoi pitipoanca se imbraca. Nu inainte de a-si ridica sanii undeva sub gat, cu un sutien push-up. De ce atata deranj?
Pentru ca e mult mai usor sa atragi atentia prin felul in care arati, decat prin ceea ce esti sau prin ceea ce stii sa faci. E mult mai usor sa iesi in evidenta fiind vulgara, imbracandu-te in haine mulate. Combinatiile stridente sunt alt element definitoriu al stilului vestimentar de pitipoanca - practic orice sclipeste in delir, orice are multe aplicatii, multe paiete. Si manelele merg mana in mana cu stilul pitipoancelor, chiar daca unele pitipoance apar si prin cluburi mult mai de figuri. O cauza importanta a acestui fenomen e sistemul de valori din Romania care este dat peste cap.
  Cateva poze ce ilustreaza stilul vestimentar al pitipoancei:








Am gasit si o definitie oferita de Radio Guerilla pe care puteti asculta aici.

Asculta mai multe audio diverse
:):

  E adevarat ca poate, televiziunile si tabloidele ridica la rang de dive femei gen Nicoleta Luciu, Bianca Dragusanu, Daniela Crudu, Monica Columbeanu, sexy brailence si lista ar putea continua de ex. negative, sau criza pe care o traversam a dus la restangerea bugetului, insa cred ca poti fi imbracata decent, adecvat oricarei imprejurari cu putini banuti.
Dincolo de toate astea exista atatea sfaturi pe internet, magazine online, site-uri de fashion si chiar ateliere pt doamne mai pretentioase de unde isi pot comanda un model preferat al unui produs, incat e pacat sa ratezi sansa de a fi remarcata, de a primi laude si de a-ti evidentia corpul fara a fi ostentativ imbracata, vulgara sau criticata. Oglinda trebuie sa fie cea mai buna prietena  si sfaturile celor mai avizati ar trebui avute in vedere.
  Pana la urma viata e doar una, trebuie traita asa cum simtim, dar trebuie sa fim maleabile si dispuse unei schimbari benefice in viata noastra, mai ales daca aduce cu sine frumusete, rafinament, eleganta, bun gust si un confort psihic ce ne face sa ne simtim apreciate. Pana data viitoare, fiti frumoase si aveti grija de voi!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

PAREREA TA ?