vineri, 3 mai 2013

Betia puterii


  Cu riscul de a supara pe unii, trebuie sa-mi vars naduful aici. Cum altfel decat scriind ce gandesc?
  De faptul ca nu suntem toti la fel stiam. Si aici ma refer in special d.p.d.v. intelectual. Si e si normal, cred. Nu suntem o tara numai de academicieni. Romania are nevoie si de vacari, si de ciobani, si de menajere, nu? Am dat un ex..:)
  E meritul fiecaruia sa obtina roadele noptilor nedormite, laude si implinire profesionala, daca norocul ii surade. Pt. ca intr-adevar e o munca si un sacrificiu sa renunti la orele de joaca ( pt ca de acolo incepe invatatul ) in favoarea studiului, printre mormane de carti, eseuri, formule si tabeluri. Pana aici, toate bune si frumoase. 


Ce nu am putut eu intelege in toata ecuatia asta sau unde vreau sa ajung e ca odata parcurse anumite etape, urcand pe scara profesionala, brusc se intampla ceva in mintea unor oameni. Si aici ma refer la functionari, parlamentari si toti ceilalti ce ne sfideaza zilnic din priviri. Se lasa furati de un sentiment de putere ce le schimba comportamentul fata de alte paturi sociale si ajung chiar sa obtina diverse lucruri sau beneficii prin metode ilegale. Dar pana acolo e drum lung si toti acestia vor plati cadva pt faptele lor.
  Personal ce ma deranjeaza la acestia e Sindromul Hubris (cum il numesc specialistii ) sau altfel tradus, e acea atitudine superioara, evaziva, ignoranta, cu care suntem tratati, uitand parca de omenie, simplitate si modestie. Usor usor pierd contactul cu realitatea, cu nivelul de la care au plecat si nu le mai ajunge nimeni, asa cum se zice la noi in popor “ nici cu prajina la nas ”. 


Nu stiu sa existe leac mai bun pt acesta boala decat  “ caderea brusca din corcodus ”, la figurat vorbind. O alta zicala la noi in popor spune sa ai grija cum urci pe scara societatii ( pt ca nu e nimeni in zilele noastre nemuritor pe un scaun / functie ), caci la coborare vei intalni aceeasi oameni. Atunci va trebui sa inveti din nou sa dai buna ziua si sa le fi alaturi celorlalti, indiferent de pozitia profesionala. Numai ca s-ar putea sa nu fi privit cu ochi buni...
  Asa ca AVETI GRIJA si RAMANETI OAMENI!

Maestrul Arsinel in materialul de mai jos ne inveseleste putin, dar ne invata in acelasi timp sa ramanem modesti!!!
Alexandru Arsinel - Ce inseamna sa fii modest

5 comentarii:

  1. Inca de la impamantenirea proverbelor "Prostu' pana nu-i fudul par'ca nu e prost destul" si "Da-i omului o functie pentru a vedea ce fel de caracter are" se cauta raspuns pentru tipul asta de cmportament. Nu cred ca explicatia e una simpla, dar bunul simt si educatia joaca un rol important.
    Totusi, e o trasatura universala si nu cred ca e corect s o atribui doar functionarilor si parlamentarilor.

    RăspundețiȘtergere
  2. Acestia sunt oamenii de care ne lovim cel mai des in viata de zi cu zi, sau ii vedem la televizor, sunt categoriile care sufera cel mai tare de grandomanie, desi nici ceilalti nu prea stiu ce inseamna sa fii ponderat si modest.

    RăspundețiȘtergere
  3. Atâta vreme cât sesisezi asta,
    nu-ţi convine şi iei atitudine, e OK.
    Deocamdată, iartă-i pe toţi. Sărbători fericite!

    RăspundețiȘtergere
  4. pacat ca unii uita de unde au venit...
    Sarbatori fericite

    RăspundețiȘtergere
  5. Multumesc Bianca, asemeni va doresc si eu si va multumesc pt vizita!

    RăspundețiȘtergere

PAREREA TA ?