marți, 11 martie 2014

Mancare de fasole pastai cu pui


  Nu putea sa treaca o zi, sa nu va dau idei pt cina din aceasta seara. Pentru azi, am gatit cu drag aceasta mancarica, pentru ca aveam din rezerva de conserve, din iarna, ramase 2 borcane de pastai galbene la borcan. Mancarea de fasole pastai se poate pregati cu orice fel de carne va place : ficatei de pui, carnati, ciocanele, afumatura, etc.
Un singur lucru lipseste la postarea de azi : claritatea imaginilor. Soarele mi-a dat batai de cap..

Ingrediente:

- 2 borcane fasole pastai ( galbena - verde);
- 800 gr. piept de pui;
- 1 ceapa mare;
- 4 - 5 catei de usturoi;
- 3 linguri suc de rosii;
- 1 morcov mare ( desi imi propusesem 2, o buc. e suficienta); 
- condimente ( sare, delikat, piper, boia, mix carne pui );
- marar;

Mod de pregatire:

  Pieptul de pui il spalam si curatam de pielite. Il vom pune la fiert intreg, intr-o craticioara incapatoare, in care ne-am propus sa facem mancarica. Il lasam sa fiarba la foc mic, timp de 50 min. La primul clocot, adaugam sare, dupa gust ( eu folosesc delikat, imi place mai mult).   


Cat timp fierbe carnea, vom curata ceapa, pe care o vom toca, morcovul, pe care il vom da pe razatoare si usturoiul, pe care il vom folosi mai tarziu, tocat marunt, la cutit.


Cand pieptul de pui este fiert, il vom scoate, si il lasam sa se racoreasca putin, inainte de a-l taia fideluta, dezosandu-l.


 In apa in care am fiert pieptul, vom adauga fasolea pastai, cu tot cu lichidul din borcan. Va fierbe timp de 30 min.


In acest timp, separat, vom cali ceapa si morcovul, intr-o craticioara cu ulei, pana se inmoaie putin, si isi schimba culoarea.


Apoi, adaugam legumele calite in craticioara in care fierb pastaile.


Amestecam, adaugam condimentele, piperul, pieptul taiat fideluta si sucul de rosii. Lasam sa fiarba timp de 10 min, dupa care adaugam usturoiul tocat marunt si verdeata. La primul clocot, oprim focul.



duminică, 9 martie 2014

Si iata-ma, din nou..

  Dragi super bloggeri, bine v-am gasit in 2014.
Am asteptat noua editie, de anul acesta, cu sufletul la gura. Am vazut probele de pana acum, dar cum muza nu m-a vizitat, am ezitat sa ma inscriu...Pana astazi!
  Se anunta probe interesante, si de aceea, zic sa „ne batem” in punctaje, sa ne masuram fortele, si puterea de creatie. Spor sa avem cu totii, si fie ca cel mai bun sa castige :).


- articol scris pt Superblog 2014;

Aripioare la gratar cu cartofi natur



Ingrediente:

   - un kg. cartofi;
   - un kg aripioare pui;        
   - condimente mix carne;
   - verdeata ( marar);



Mod de preparare:

  Pentru inceput, vom curata cartofii de coaja, si ii vom spala. La fel se procedeaza si cu aripioarele, pe care le spalam si curatam de fulgi. Puteti eventual sa le parliti la flacara de aragaz, daca simtiti nevoia.
Dupa aceea, taiem cartofii cubulete, si aripoarele le vom condimenta. Pentru ca am fost pe graba, nu le-am mai lasat la marinat in frigider. De obicei, se pot lasa astfel macar 1/2 h, iar in cazul baiturilor cu bere, cu vin, cu usturoi, sau alte cond.le puteti tine la frigider si 24 h. Carnea marinata in acest fel, va fi mai frageda si mai aromata.



Cartofii se fierb separat intr-o oala medie, incapatoare, cca 20 min. Cand apa a dat un clocot, am adaugat un praf de sare, iar aripioarele le-am asezat pe gratarul incins, unde au stat la foc mic aprox 40 min, si se intorc cu grija, si pe cealalta parte, pt a se rumeni uniform.

 

  Separat tocam verdeata, pe care o vom prasara deasupra cartofilor. Desigur, nu avem nevoie de intreaga cantitate, dar restul o vom pastra la congelator pt alte utilizari.
In functie de gust, atunci cand cartofii sunt fierbinti, puteti adauga o lingura de unt deasupra, pt un plus de gust. Se servesc fierbinti, alaturi de o salata, mujdei de usturoi, ketchup, sau ce aveti la indemana..:) Noua ne place cu castraveti murati!
                                 
                                                                                   
      




               










vineri, 7 martie 2014

8 Martie


               De ești femeie

De ești femeie, ridică-te și spune
Că e
ști a Universului minune,
Nu a
ștepta precum un câine hăituit
Să te recheme cel ce te-a gonit.

De e
ști femeie, spune-o să se știe
Că nu-i pe lume flacără mai vie
Ca tine când te dăruie
ști iubind.
Ridică-te
și mergi, acum, zâmbind !

Să nu te-mbraci în negru sau în zeghe
Nu plânge dacă încă n-ai pereche,
Căci tu e
ști far și cale și lumină
Și-n tine stă puterea cea divină.

Să nu a
ștepți ce nu te-a meritat
Căci nu e
ști câine, ci ești fiică de-mpărat
Și porți în tine moștenirea toată
Ce
ți-a lăsat-o Tatăl tău, odată.

De ce nu te prive
ști cu ochii tăi
Și-asculți la glasul celor mici și răi ?
Ori încă n-ai aflat nici pân-acum
Că cei mai slabi se pierd, ades, pe drum ?

De e
ști femeie, ridică-te și mergi
Pe drumul ce tu singură-l alegi
Și nu te-mpiedica de câte-un cui
Ce-
și spune un Adio, numai lui.

De e
ști femeie, fii și fi-le lor
Acelora ce te iubesc
și vor
știe că nu e nici o scânteie
Mai luminoasă , cum e
ști tu, Femeie !

Dori Lederer


P.S. - Pentru toate reprezentantele sexului frumos, mame sau nu, sa aveti mereu zambetul pe buze, si o primavara insorita!

Educatia face diferenta



  Nu sunt in masura sa dau sfaturi. Inca nu ma bucur de acest statut, de parinte. Insa observ in jurul meu, si la TV, copii geniali, si copii problema, prin obrazniciile lor. De aceea, tind sa cred ca parintii sunt primii oameni ce contribuie la formarea educatiei si principiilor in viata, a urmasilor lor. Copiilor ce li se ofera, ce vad in casa, tind sa imite.
Sfatul meu ar fi sa nu ii ignore, considerand ca sunt prea mici, sa nu ii abandoneze in fata televizorului, sau la calculator. Pentru a-si alege drumul in viata, ei trebuie sa cunosca toate ariile activitatilor specifice varstei: balet, dans, patinaj, sah, pictura, cantatul la diverse instrumente, etc.

 Cateva exemple de ASA DA 







Daca de copiii acestia, minune nu se ocupa nimeni, nu li s-ar fi dezvoltat aceste calitati. Implicati copilul in activitati extrascolare. Numai asa puteti descoperi talente nebanuite, ce il pot ajuta in orientarea profesionala, mai tarziu. Si exemplele pot continua..





 

 

 

 


 

Diferenta dintre acestia si acestia este EDUCATIA.

 

 




  Initial, pt exemplele de ASA NU, am vrut sa postez un material video, dar tot ce am gasit pe net intrece orice limita a bunului simt, a celor 7 ani de acasa, pe care ar trebui sa-i avem cu totii. Limbajul folosit de tinerii fara educatie nu are ce cauta pe acest blog. Nu promovez violenta, agresivitatea si limbajul de cartier, injuriile, etc! De aceea, m-am limitat la cateva imagini, care spun totul de nepasarea unor parinti iresponsabili.
Pe acestia ii consider eu vinovati pt ca au lasat ca partile negative ale societatii sa influenteze acesti copii mult prea mult. Acest lucru dauneaza inca din copilarie si pana la maturitate, cand realizarile ar trebui sa fie de alta natura. Lumea in care traim e plina de astfel de oameni, defavorizati, datorita valorilor ce li se impregneaza de acasa, prin chiul, furtisaguri, limbaj agresiv, si altele.  
  Asa ca atentie parinti, iar cei care inca nu-si pot asuma un rol atat de important si definitoriu pt caracterul unui puiut de om, mai bine ganditi-va, cititi carti despre cresterea si educatia copiilor, si abia apoi, daca considerati ca va puteti asuma acest rol, de parinte, puteti da societatii un om integru, echilibrat, si capabil sa va reprezinte cu mandrie.
Pentru ca doar asa, putem spune ca evoluam, prin generatiile care vin dupa noi, si care fac ceva pozitiv pt lumea in care traiesc!






marți, 4 martie 2014

Ce am bucatarit azi

Meniu autentic romanesc

Propunere pentru cina:
                                                       
 


  Pentru ca a inceput postul, si nici timpul nu a fost in avantajul meu, astazi, m-am gandit sa  prepar ceva simplu si rapid. Cum meniul il vedeti deja, banuiesc ca ati vrea sa cunoasteti reteta mea de negresa.
Nu de alta, dar pana si un copil de gradinita stie sa pregateasca cartofi prajiti, mamaliga si branza cu smantana :)

Negresa economica

  Cred ca este cea mai simpla si la indemana reteta, cu ingrediente deloc pretentioase, iar rezultatul este o prajiturica rapida si gustoasa, deosebita chiar. Ii puteti imbunatati aspectul, preparand diverse glazuri, budinca, creme, frisca, sau bombonele de ornament, ciocolata topita, etc. Personal, am optat pentru nuca de cocos.

Ingrediente:


1 1/2 cani faina alba
1 cana zahar
 2 linguri cacao
1 lingurita bicarbonat
1/2 lingurita sare
 5 linguri ulei
1 lingura otet (nu, nu e prea mult - nu se simte deloc in produsul final)
1/2 cana apa rece
2 iauturi Danone ( 280gr, sau lapte, daca aveti)
4 linguri budinca instant vanilie ( sau arome, sau dulceata, dupa gust )

Mod de preparare:

  Ingredientele de mai sus sunt pentru o tava de 23 pe 34 cm. Tocmai am masurat-o cu rigla :)) pentru ca de foarte multe ori m-am avantat la o tava mult prea mare pentru cantitatea de  compozitie, si atunci blatul iesea f. subtire. Puteti folosi o tava mult mai mica, si atunci blatul va fi mai inalt, si puteti eventual, sa-l taiati pe lateral, obtinand astfel, 2 blaturi, pe care le puteti umple cu diverse creme la mijloc. Alegerea va apartine.
  Am folosit 2 castronele potrivite, putin adanci, in care am amestecat separat ingredientele uscate, si cele lichide, respectiv: faina + zaharul + budinca + cacaua + bicarbonatul si sarea, iar separat restul, adica iaurtul, uleiul, otetul si apa. In functie de gust, sau alte arome folosite, puteti majora sau micsora cant. de zahar.





Dupa ce am omogenizat bine ambele compozitii, le vom amesteca in castronul mai incapator.
 



Pregatim apoi si tava in care vom coace prajitura noastra, pe care o ungem cu putin ulei.


Apoi turnam compozitia pe care o lasam la cuptor timp de 20 - 30 min, in functie de cuptor, la foc mediu.
Puteti face testul cu scobitoarea, iar daca aceasta iese curata (nu se mozoleste cu compozitia din tava) , e gata.


                                                                    

Nota:
* Poate aspectul nu e tocmai fain, pentru ca nu am putut astepta, de pofta, sa se raceasca, dar va garantez ca gustul e MI-NU-NAT . 

duminică, 2 martie 2014

In butoiul cu melancolie..



  Nu stiu de la ce mi se trage...poate de la vremea de afara, ploioasa si mohorata.
Se vrea a fi o luna a fericirii. Internetul abunda de floricele, urari, martisoare, pupaturi. Insa nu detin un buton al automatismelor, asa cum ni se cere de Pasti sau de Craciun, sa fim mai buni, mai veseli, sau mai gurmanzi. Pe zi ce trece, cred tot mai mult in terapia prin scris, si de aceea m-am refugiat in acest coltisor virtual, unde gandul isi astene temerile. Am ales sa scriu despre ce simt, cu cartile pe masa. Pentru ca m-am saturat de falsi actori ce mimam o fericire ce nu e a noastra, cu mastile pe fata, dar adevaratii oameni sunt cei ce pun capul pe perna, seara, si somnul dispare cand masca cade. 


 Cred ca am lipsit cand s-a impartit norocul. Uneori sunt convinsa de acest lucru. Surprizele placute, aproape am uitat ca exista. Ma intreb unde s-o fi ratacit destinul ala favorabil? Daca ati sti voi cate eforturi si sacrificii am facut pt putinul pe care il am acum...Poate gresesc undeva, nu poate fi doar ghinionul!
Fiecare zi e o continua lupta. Sau poate nu merit sa mi se intample si lucruri bune, iar cateodata traiesc sentimentul ca nimeni nu ma poate intelege. Poate imi lipseste prietenia adevarata, poate frica de a ma destainui cuiva ma opreste sa am incredere in oameni.
Nopti intregi analizez lucrurile in amanunt, sa inteleg ce e de facut. Ma simt pierduta uneori, departe de lumea acesta, parca intr-o alta galaxie. Dispretul si furia ocupa locul zambetelor si starii de bine din suflet. Sau poate nu le vad la timp, si acum ma ajung din urma...


  Ma cunosc destul de bine, si stiu ca voi iesi din starea aceasta. Toate sunt trecatoare, pana la urma. Dar cand totul se prabuseste, optimismul si speranta ajung sa para doar idealuri. Stiu ca puterea e in mine, si va rasari soarele si pe strada mea, dar momentan nimic nu se leaga. Ma agat de bruma de credinta din suflet si ma rog lui Dumnezeu sa-mi dea putere.
 Ce ramane de facut? Imi doresc ca timpul sa treaca, si sa-mi amintesc de acest moment peste ani, cu inca o lectie invatata. Aceea ca sunt o femeie puternica, ce nu s-a impiedicat la primul ciot, ci a avut puterea si curajul de a lupta cu viata. Cu siguranta vor mai fi si alte incercari, si nu trebuie sa ma dau batuta.
  Ador in momentele astea singuratatea, pt ca nu imi place sa tarasc pe nimeni in problemele mele, sa-i ingrijorez pe cei dragi, ci sa ma ajut singura, sa ma imbarbatez, pt ca nu e un capat de drum. Si imi mai place un lucru. Ca in astfel de momente, sa ma pierd in fotografii ingalbenite de vreme. Sa ma regasesc pe mine, in toate ipostazele, si sa-i revad pe oamenii care azi, imi sunt sau nu prieteni. Sa reflectez...
  Asa e omul, cade, se ridica, si la nevoie, pot gasi sprijin  un umar pe care sa-mi asez capul, zapacit de atata zbucium si framantari. A nu se intelege ca traiesc un cosmar, sau adevarate drame. Sunt doar stari trecatoare, poate doar o furtuna intr-un pahar cu apa. Timpul decide...
  Intre timp, nici eu nu stu cu mainile in san. Ma tratez. Cum? Cu muzica buna, putina ciocolata, poate si un film...O duminica placuta tuturor...si multa liniste in suflet!

P.S. Iar astea, sunt pentru voi. Un ghiocel pt fiecare..



sâmbătă, 1 martie 2014

30 de lectii de la viata


AM INVATAT :
 că văzul, auzul, mirosul, glasul, respiratul şi tot ceea ce ni se pare banal, sunt de fapt cadouri minunate pentru care trebuie să mulţumim zilnic.
 să ma ridic ca apoi să cad;
că sensibilitatea este văzută, de multe ori ca fiind o slăbiciune;
care-i gustul înfrângerii, al inimii frânte din dragoste;
că oamenii-s buni, dar pot fi şi ai naibii de răi;
ca indiferent cat de mult suferi, lumea nu se va opri in loc pentru durerea ta;
că prietenii sunt şi nu sunt;
că iubirea și binele nu le poți oferi cu forța celor ce nu vor;
sa fiu toleranta si sa iert;
ca trecutul este doar o lectie;
ca exista si oameni buni, si orice om merita a doua sansa daca a gresit;
ca aparentele inseala uneori;
că nicio bucurie nu este deplină, dacă esti singur;
că a te învinge pe tine însuți este biruința cea mai inaltatoare;
că în viaţa asta te poţi baza întotdeauna pe Dumnezeu;
sa nu mai cred in promisiuni, că oamenii ma vor dezamăgi mereu;
că nu toate complimentele exprimă sentimente sincere;
că oamenii care vorbesc mult fac puţin, şi că nu întotdeauna cuvintele lor au substanţă;
că fericirea e relativă, şi că nu trebuie să o aştept de la oameni;
ca nimic nu e vesnis, si orice minune nu tine decat 3 zile;
sa am scopuri si obiective bine definite, caci doar in acest fel voi reusi;
că sănătatea se pierde uşor şi se recâştigă greu;
că un card Visa poate cumpăra pantofi şi croaziere, dar nu şi inimi;
că dorul de bunici e nestins;
să apreciez ceea ce am, pt ca sunt oameni care au mult mai putin;
că-n viaţă trebuie să am răbdare, ambitie, curaj, si sa nu-mi pierd credinta, pt ca orice vis prinde contur dacă nu uit să cred;
că satisfacţiile vin atunci când muncesc mult;
că dragostea e pentru totdeauna;
că iubirea adevărată nu se măsoară în partidele de sex nebun, ci în serile când adorm zâmbind în braţele celuilalt, istovita după o zi grea;
ca singura bogatie uneori, poate fi doar dragostea;
-  si apropo de asta va propun o poezie care apartine unui prieten de suflet, si care spune asa:
Un lucru bun cand esti sarac
Si cand iti bate foamea-n poarta
E sa iubesti fara de leac
Si sa te lasi purtat de soarta.
Cand ai sa vezi ce greu mai este,
Sarac sa fii, sa n-ai nimic,
Sa-ti amintesti acea poveste
Despre iubire ... la infinit.
 ( Titel Ghe.)

 

miercuri, 26 februarie 2014

Varza dulce cu costita la cuptor



  Pentru ca aveam niste costite in frigider, m-am gandit ca nu ar strica sa fac ceva delicios la cuptor, cu varza noua, caci din cea acra s-a terminat stocul din butoi, pus inaintea sarbatorilor de iarna. Sa trecem la treaba, sa vedem ce iese :

Ingrediente:


2 bucati de varza alba
1 kg costita porc proaspata
2 cepe
2 foi de dafin
1 leg. marar verde
condimente - piper, delikat, o crenguta cimbru (uscat)
suc de rosii ( facut in casa)

Mod de preparare :

Incepem cu varza pe care o spalam, o curatam de foile exterioare şi o tocam fideluta. La fel procedam si cu ceapa, pe care o taiem marunt.


Costitele le spalam, le transam, daca sunt prea mari ( la mine nu a fost cazul), si le prajim in ulei, intr-o cratita incapatoare, impreuna cu ceapa, pana isi schimba un pic culoarea.


Stingem cu o cana de apa calduta, adaugam varza, amestecam, si lasam sa se inabuse la foc iute, pana se inmoaie varza, cateva minute, amestecand continuu.


Din acest moment, ne mutam la cuptor, unde vom rasturna varza semi-fiarta, impreuna cu carnea, condimentam cu piper, delikat, foile de dafin, crenguta de cimbru si o lasam sa fiarba timp de 1 h. Daca considerati ca zeama e prea putina, lasata de varza, puteti adauga 1 cana apa.



Intre timp, vom toca mararul cu care vom completa gustul acestei delicioase mancari.


Dupa ce au stat timp de 1 h la cuptor, scoatem un pic tava, pt a adauga sucul de rosii si verdeata, si mai lasam sa fiarba doar 15 min.


Servim varza calda cu mamaliguta si ardei iute.  

Rezultatul final :



Nota:
*Trebuie mentionat ca pt o tava de dimensiuni normale, nu am folosit decat 1/2 din cantitatea de varza. Daca gatiti intr-o oala, sau cratita cu dimensiuni mai mari ( 6-8 kg), veti folosi ambele verzi. Daca la inceput, tocata, pare f. multa, puteti adauga doar o parte, si prin fierbere, se va inmuia si va scadea. Asa veti putea adauga, treptat, intreaga cantitate.