vineri, 21 martie 2014

VIITORUL GENERATIEI DE MAINE



  E un subiect delicat si important. Pentru a da societatii un om integru si echilibrat, avem nevoie de 3 factori, piloni importanti in formarea, educarea si stimularea capacitatilor urmasilor nostrii. Parintii, scoala si autoritatile. Acestea sunt puncte cheie, fara de care viitorul nu exista.

  Parintii sunt primii oameni care contribuie la implementarea educatiei si principiilor in viata, a copiilor. In ceea ce priveste educatia, nu exista o reteta standard.
Pentru că educaţia este arta formarii omului de maine, parinţii nu pot fi oameni ai trecutului, ancoraţi în formule, ci trebuie să meargă pe cale impreună cu copiii lor, sa-şi adapteze pasul cu ei, pentru a-i lasa liberi, sa continue singuri, imediat ce sunt în stare de aceasta, desi parintii sunt copii de ieri, crescuti si educati conform mentalitatilor parintilor lor. Tot  ei au datoria de a le forma copiilor constiinta, vointa, si responsabilitatea fata de lucrurile care conteaza.
De aceea a fi parinte este cea mai grea meserie, pentru ca fiecare individ in parte este diferit, iar evolutia societatii il influenteaza, pozitiv sau negativ.
  E important de precizat ca prichindelul vostru sa regaseasca in casnicia dintre voi, parintii, sentimente frumoase, calde, daruire, respect, intelegere si armonie. Pentru ca in primii ani de viata, modelul lor de conduita morala sunt parintii, pe care tind sa-i imite in limbaj, comportament, gesturi. 
  Sfatul meu ar fi sa fie prezenti in viata copiilor, sa le dedice timp cat mai mult, sa nu ii ignore, considerand ca sunt prea mici, si mai ales, sa nu ii abandoneze in fata televizorului, sau la calculator.
Aceste mijloace moderne reprezinta surse gresite de divertisment sau informare, accesul fiind liber pe orice post TV sau pagina de internet. Pentru a-si alege drumul in viata, copilul  trebuie sa cerceteze, sa cunosca, sa descopere, sa fie integrat in colectivitate, sa-i fie dezvoltat interesul catre activitati placute, in functie de varsta, interese, aptitudini, cum ar fi baletul, dansul, patinajul, sahul, pictura, cantatul la diverse instrumente, etc.
  Doar asa, putem spune ca evoluam, prin generatiile care vin dupa noi, si care fac ceva pozitiv pentru lumea in care traiesc!

Lectii de baza pentru un bun parinte:


  Mai limpede ca apa unui izvor, si mai puternic decat lumina zilei, trebuie sa fie respectul pentru  tot ce-l inconjoara, pentru traditii, istorie, stramosi, pentru natura, pentru varstnici, pentru parintii ce l-au adus pe lume.
Copilul poate creste indrumat de bunici, insa responsabilitatea educatiei apartine parintilor!
Bataia nu e rupta din Rai, educa-l, nu-l lovi!
Trateaza copilul cu afectiune, nu cu bani!
Bona sau bunicii nu pot inlocui prezenta parintilor din viata copilului!
Educa-l in spiritul credintei;  
Insuseste-i ideea de acasa, de siguranta, de armonie, de camin, de echilibru, de liniste si intelegere;
Fi copilului tau exemplu pozitiv, demn de urmat;
Fi alaturi de copilul tau in toate etapele vietii, incurajeaza-l, castiga-i increderea; 
Inconjoara-l cu multa dragoste, insa nu il rasfata peste masura;
Explica – i ce e bine si ce e rau, ce inseamna viata traita frumos, fara compromisuri majore;
Dezvolta-i dragostea pentru citit, starneste-i curiozitatea, oferindu-i lecturi captivante, specifice varstei;
Invata-l notiuni despre igiena, punctualitate, sociabilitate, prietenia cu alti copii;
Invata-l sa ingrijeasca un animal ( caine / pisica, hamster);
Nu-l jigni, acorda-i atentie;
Ofera-i o minima libertate (copilul nu e proprietate);
Respecta-i intimitatea , nu impune autoritate, frica;
Nu folosi pedepse sau constrangeri pentru nazbatiile sale;

Scoala si rolul sau

  Traim intr-un secol in care tehnologia avansata si internetul ocupa spatiu tot ma mult in vietile noastre. Este utilizat de elevi, de la cele mai fragede varste, in detrimentul altor lucruri favorabile evolutiei lor.
Dragostea pentru carti a disparut simtitor, si acest lucru se simte si in rezultatele lor la invatatura, daca ne referim la momentul terminarii liceului. Ele reprezinta oglinda a 4 ani pierduti, pentru care vor plati scump mai tarziu, regretand comportamentul dezinteresat.
  Oare de ce scoala, azi nu mai reprezinta pentru nimeni un stagiu de pregatire pentru o cariera solida? Observ, de ceva timp, ca invatamantul romanesc a devenit o “Societate Comerciala”, o intreprindere de stat pe banii parintilor, care arunca pe piata muncii, anual, zeci de mii de tineri fara o viziune si o orientare profesionala, absolventi de licee teoretice, fara diplome de bacalaureat. Fapt ce conduce direct la ingrosarea randului somerilor.
  Cert e ca o schimbare e necesara privind sistemul de invatamant. Ceva care sa ne faca din nou sa credem vorba aceea ca SCOALA TE FACE MARE, care sa-ti dea satisfactia coatelor tocite, teancului de caiete scrise si minelor de pix consumate.
Pentru ca diploma obtinuta sa nu mai zaca uitata prin sertare, in timp ce noi suntem injositi pe salarii mizere sau someri, fara o directie in viata, sau sclavii strainilor, pe alte meleaguri. Momentan se fac greve in tara asta pentru orice, numai pentru copiii acestia, ratati intr-un sistem de invatamant anacronic, nu marsaluieste nimeni…

IMAGINEA ELEVULUI

 


  Lipsa uniformelor a dus la etalarea tinutelor vestimentare specifice cluburilor, discotecilor. 
Elevele de acum se imbraca sumar pentru a-si etala formele, in fustite scurte, cu tunsori si frizuri “cat mai trendy”, machiate ca o sorcova, iar baietii, pentru a nu fi mai prejos apar tatuati, pensati, impodobiti cu tinte si blugi rupti, in incercarea de “a fi cool”. Şi nu eşti smecher îndeajuns daca iti lipseşte mobilul. E de dorit sa fie unul de 9, 10 milioane, cu mp3, radio, casti şi toate accesoriile.

  Pentru mine, scoala cea de altadata e mai mult decat o cladire cu coridoare lungi si ziduri groase, impunatoare. E un loc al copilariei, pentru ca acolo ne-am petrecut ani din viata. Unde au disparut mirosul de cerneala din clasa, uniforma frumos calcata si pamponasele de la urechi? 
Imi amintesc cu cata emotie ii treceam pragul, la fiecare inceput de an, dupa lunga vacanta de vara. In primele zile, tarzii de toamna, asteptand cuminti venirea manualelor, povesteam colegilor amintiri din vacanta petrecuta la bunici, iar in pauze alergam nebuni prin curtea scolii, pana sunetul clopotelului ne vestea inceperea orelor. Sfarsitul anului venea pentru mine cu batai ale inimii pe care le auzeam in ureche, cand la careu, in curtea scolii, se strigau numele premiantilor si eram felicitati pe rand, primind, cu mainile tremurande de emotie coronita, diploma si cartea, ce avea sa fie rasfoita cu nesat in vacanta de vara…

SOLUTII SI RESPONSABILITATI ALE SCOLII   

  Intre parinti, scoala si autoritati ar trebui sa existe o permanenta comunicare, si o dorinta de a schimba lucrurile pentru un viitor mai bun, pentru o cariera stralucita a generatiei tinere.
 Eu as opta mai mult pe intoarcerea la valorile traditionale...cred ca aici vom gasi o solutie pentru ca generatiile de maine sa o duca mai bine. Ca si proiecte, probabil niste evenimente nonformale care sa ii faca pe tineri sa gaseasca valoarea in cunoastere si evolutie spirituala, posibile campanii, seminarii, cursuri, evenimente interactive, seri de lectura cu astfel de exemple. ONG – urile sau scolile  pot  organiza diverse activitati extrascolare, de educatie rutiera, civica, de cunoastere a legilor pe intelesul elevilor, sau diferite activitati in aer liber ( sadeste un pom), implicarea in actiuni voluntare (ex Let's Do It, Romania), iar pentru elevii de gimnaziu se pot realiza contracte de parteneriat cu diverse firme, la care elevii vor invata lucruri practice, folositoare pentru viata de adult, pentru responsabilizare si formarea noii generatii, sau ore de discutii libere despre framantari, dorinte, planuri, sa fie ajutati sa-si descopere identitatea si menirea pe acesta lume.
 
RESPONSABILITATILE AUTORITATILOR  

  Principalul  motiv pentru care oamenii cu potential aleg sa faca performanta in afara granitelor tarii este dezinteresul clasei politice. Singura arma valabila ramane doar stampila de vot.  
  Concluzia e ca atat timp cat calitatea omului din societate nu va fi schimbata, e greu sa schimbam directia spre care se indreapta tinerii. Tocmai de aceea, recomand mai multa atentie atunci cand mergeti la vot, dar asa cum spunea si Mahatma Gandhi  Fi schimbarea pe care vrei sa o vezi in lume.” 
Cu alte cuvinte, nu astepta mari schimbari de la nimeni, pana TU nu esti pregatit sa te schimbi!

Ex: Nu arunca gunoiul pe jos!



- articolul este scris pentru Superblog;
- proba este sponsorizată de Reeija, magazin online care oferă genti piele ;

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

PAREREA TA ?